Jaktradio

Jag jobbar till vardags med IT och telekom, och ett av mina stora fritisintressen är jakt och fiske. Därav får jag ofta frågor från andra jägare om framförallt jaktradio och kommunikation under jakt. Många undrar vilken som är den bästa jaktradion och varför, men jag tror att det säkerligen finns lika många svar som jägare. I första hand bör man fokusera på att lära sig komradions funktioner och användning i praktiken. Begränsningarna ligger oftast hos jägaren och i terrängen där man bedriver jakten. Oavsett om du funderar på att köpa en jaktradio från Lafayette, Hunter, Albecom, Zodiac, Icom eller någon annan tillverkare, så kan du med fördel ta del av våra tips och råd här.

Jaktradio 155 MHz eller 31 MHz

Den vanligaste frågan hos den som ska välja jaktradio är oftast vilken frekvens som är att föredra. Det finns alltid förespråkare som bestämt rekommenderar den ena eller den andra, men det finns både för och nackdelar oavsett val. Vid 155 MHz får man bra räckvidd och ljudegenskaper i de flesta sammanhang. Vid 31 MHz har man å andra sidan generellt bättre räckvidd i kuperad terräng, samt fler jaktkanaler att välja på. Idealet hade nog varit att utveckla och tillhandahålla en modell med dual-band funktion, men det finns tekniska begränsningar för en sådan konstruktion. Till syvende och sist måste man naturligtvis också anpassa sig efter vad jaktlaget föredrar och använder. Det finns ingen vits att utrusta sig med en mängd funktioner som ändå inte är kompatibla eller kan användas.

Köp av jaktradio

Det finns en uppsjö tillverkare, butiker och återförsäljare av jaktradio. Jag rekommenderar att man vänder sig till en jaktbutik som tillhandahåller ett brett sortiment av jakttillbehör. Innan köp bör man läsa om test av jaktradio, som man kan hitta i diverse jakttidningar. Det finns även en rad jaktforum på nätet där man kan få ovärderliga tips från andra jägare.

Räckvidd, CTCSS och pilottoner för jaktradio

Man måste ta hänsyn till en rad olika faktorer för att ha bästa förutsättningar för ett lyckat jaktpass. Långt ifrån alltid är däremot positionering och terräng optimal för radikommunikation. Många problem med störningar, dålig räckvidd och oönskad radiotrafik kan minimeras om man ökar sin kunskap om hur en jaktradio fungerar. Här kan du bl.a. lära dig mer om vad pilottoner och CTCSS är och hur man använder detta på bästa sätt, något som det ibland råder en del missuppfattningar om.

Med rätt kunskap och förberedelser är en jaktradio ett oumbärligt jakttillbehör.