Köpa jaktradio

Ett bra tips är att inte köpa en jaktradio med fler funktioner än vad man faktiskt behöver. Dels är den dyrare, men dels blir handhavandet mer komplicerat om radion är fullspäckad med funktioner. Köper man en radio med massor av funktioner bör man också lära sig dem för att ha full kontroll i alla lägen. Jag känner personer som råkat ändra inställningarna i en radio de inte behärskat fullt ut, vilket har lett till att de blivit stående med en ej optimalt fungerande radio i handen. Ett sådant missöde kan få ödesdigra konsekvenser och riskerar att förstöra hela upplevelsen av ett lyckat jaktpass. Skulle man senare trots allt upptäcka att man behöver en viss funktion man plötsligt måste ha så kan man alltid byta upp sig. En bra jaktradio har ett relativt högt andrahandsvärde, och vissa handlare byter även in din gamla radio och ger dig rabatt om du köper en ny hos dem.

Bekanta dig också med hur din radio reagerar när den slås av och på igen. Vissa inställningar ligger kvar precis som man lämnade dem, medan andra återgår till ursprungsvärden om man inte angivit annat. Det är bra att lära sig att programmera radion på egen hand, och veta hur man nollställer alla inställningar om den skulle få mjukvarufel.

Hörselmussla?

När man köper jaktradio medföljer ofta hörselmussla, men jag rekommenderar att man köper denna separat om möjligt, eller åtminstone provar den ordentligt. Den skall vara bekväm att bära under långa pass och måste passa just dig. Därför är det viktigt att man väljer en modell som sitter bekvämt. Tänk också på att du troligtvis kommer att använda keps eller mössa ibland så se till prova snäckan med eventuell huvudbonad på. Det är inte säkert att musslan är lika bekväm om man sätter på sig en mössa som klämmer åt om öronen. Vissa tillverkare stoltserar med att deras musslor har ett exceptionellt brett rekvensregister. Normalt hörselomfång för små barn är visserligen mellan 20 och 20.000 Hz, men i vuxen ålder sjunker den övre gränsen. En vuxen person har en övre gräns på c:a 15.000 till 17.000 Hz. Det finns alltså ingen anledning att betala extra för en mussla som har ett överdrivet brett register.

Vissa föredrar att istället köpa hörselkåpor med inbyggd högtalare och mikrofon som kan kopplas till radion. Detta är en smidig lösning och man slipper besväras av en hörselsnäcka som kanske halkar snett under vanliga hörselkåpor.

Tillverkare och prisklass

En jaktradio kostar allt från 500:- till över 5000:-. Detta avspeglar den varierande standarden, mängden funktioner och tillbehör. Återigen, beakta först och främst handhavandet och fundera på vad du själv kräver av en jaktradio. Låt dig inte övertygas att en radio är mycket bättre bara för att den är dyr, eller oduglig bara för att den är relativt billig. Välj inte heller jaktradio enbart efter märke. Fråga gärna andra jägare vilken radio de föredrar, och framförallt, varför de föredrar den? Om du funderar på att köpa en begagnad jaktradio kan du ta del av våra tips kring detta här.

Kända tillverkare och återförsäljare av jaktradio för 31 respektive 155 MHz:

Går du i tankar om att köpa jaktradio och undrar vad olika termer betyder, ta en titt i ordlistan.