Begagnad jaktradio – att tänka på inför köp

Törs man köpa en begagnad jaktradio?

Absolut! En bra jaktradio är byggd för att hålla i många år till skillnad från många andra tekniska apparater som har en relativt kort livslängd. Hur som helst så finns det ändå några saker att tänka på när du granskar radion inför ett eventuellt köp:

Antenn

Var särskilt uppmärksam på tecken till skador på antennen. Om den har den blivit klämd eller ordentligt böjd vid något tillfälle finns risk att den skadats och att mottagnings- och sändningsegenskaperna försämrats.

LCD-display

Det bör naturligtvis inte finnas några uppenbara sprickor eller dylikt i displayen. Det spelar ingen roll om alla siffror och symboler fortfarande syns och lyser som de ska. En spricka som engagerar displayen (inte bara plasten som täcker den) utvidgas förr eller senare, på samma sätt som ett stenskott på vindrutan till en bil brukar växa. Om det förekommer en eller annan “död pixel” , dvs pixlar som ej lyser, så är detta dock inte hela världen.

Knappar

Testa att alla knappar fungerar och är lätta att trycka ner. De ska inte kärva. Om man behöver trycka extra hårt på någon knapp för att radion ska reagera är det tecken på att den håller på att gå sönder, eller att det är errosion på kretskortet under knappen. Detta kan vara ett första tecken på fuktskada i elektroniken.

Vridreglage

Detta gäller i första hand squelchen, men vissa modeller har även en ratt för volym. Vrid upp reglaget fram och tillbaka mellan min och max. Det ska inte knastra påtagligt eller förekomma några andra uppenbara missljud. (Att det förekommer bakgrundsbrus “white noise”) är naturligtvis helt naturligt.

Batteri

Avlägsna detta om möjligt (vissa äldre modeller har internt batteri) och kontrollera metallkontakterna på både batteriet och motsvarande på radion. De skall inte ha tecken till erosion eller skador som kan uppkomma om batteriet har läckt. Har batteriet några år på nacken så kan det vara dags att köpa ett nytt. Kolla upp så att tillverkaren fortfarande tillhandahåller batterier, och övriga eventuella tillbehör innan du slår till.

Test av jaktradion

Sist men inte minst, se till att få prova radion utomhus också. Testa kommunikationen praktiskt genom att både sända och mottaga mot en referensradio.